Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Menü

Felkészülés az első 10 kilométerre

Azon gondolkodsz, hogy te is nekiállsz futni? Fogyni szeretnél, fittebb lennél vagy csak hiányzik a mozgás? A következőben nem edzéstervet, hanem néhány hasznos tanácsot adunk, hogy hogyan tudsz eljutni az első 10 kilométer lefutásáig.

 

1.) Rendszeresség

Ez a legfontosabb a felkészülés során. Ha csak heti 2 alkalommal edzel, akkor a tested el is felejti, hogy előző napokban terhelést kapott, így fejlődést sem fogsz tapasztalni. Ajánlott heti 3-4 napra tervezni az edzéseket. Lehet, hogy ez elsőre soknak hangzik, de soha ne azt kérdezd magadtól, hogy van-e rá időd, sokkal inkább azt, hogy mit kell ahhoz tenned, hogy a mai edzés is beleférjen a napodba.

2.) Edzések hossza

Célszerűbb az edzéseket időben mérni, mint sem kilométerben. Ha mindig jól megszokott útvonalad futod, akkor csökken a terhelése a szervezetednek, ezért érdemes mindig egyre nagyobb célt és távot kitűznöd magadnak, hogy fejlődni tudj.

Ajánlott, hogy az edzések hossza minimum 30 perc legyen. Nem gond, ha ezt nem tudod végig futni az elején, a lényeg, hogy mozgásban maradj. Kezdheted például 1 perc kocogás után 1-2 perc sétát beiktatva. A fő cél ebben a szakaszban, hogy a 30 perc folyamatos kocogásig eljuss. Ezt követően óvatosan haladva, maximum 5 perccel emelheted az edzések időtartamát minden héten. Ha nagyon belejöttél, akár növelheted a futások számát is. Azonban fontos, hogy mindig hagyj időt a pihenésre is magadnak. Mintegy 2 hónap alatt már 45-60 perces edzéseknél fogsz járni. Fontos a fokozatosság, ne siesd el! A testednek hozzá kell szoknia ehhez a terheléshez. Ha túl gyorsan akarsz túl sokat akkor annak biztosan sérülés lesz a vége. Itt hatványozottan igaz a mondás: lassan járj, tovább érsz…

 

3.) Edzések intenzitása

Az interneten számtalan edzéstervet találsz, hogy hogyan készülj fel egy 10 kilométeres versenyre. Ezek gyakran túl komplikáltak. Sokkal fontosabb, hogy olyan tempóban fuss, amely során valóban fejlődsz. Ha ehhez van olyan órád, amely méri a pulzusod az nagy segítség lehet, de a hiánya sem probléma. Tervezed az edzéseid végig egyenletes tempóval, ha a végére kellemesen elfáradsz az a jó. Ha futás közben kapkodod a levegőt, akkor az a tempó biztosan gyors neked, lassíts. Ugyanakkor túl lassú futással nem fejlődsz, ezt is kerüld el. Ha heteken keresztül nem javul a formád, akkor gondold át, hogy ez lehet-e az oka.


 

4.) Kitartás

Elméletben már szépen megvan az edzésterv, a gyakorlat viszont teljesen más. Lesz olyan, hogy fáradt leszel, rossz idő lesz vagy egyszerűen csak nem lesz kedved futni. Ilyenkor ki kell lépni a komfortzónádból és neki látni a futásnak, ugyanis ilyenkor fejlődsz csak igazán.
Kitűnő motiváció, ha benevezel egy versenyre. Ekkor látod a magad előtt a célt, tudod miért teszed bele az időd és az energiád a felkészülésbe. Versenyre azonban csak akkor menj, ha valóban készen állsz rá! Az nem jó hozzáállás, hogy elindulok majd és lesz ami lesz…

 

5.) Felszerelés

A legfontosabb egy jó futócipő, mégis ezt a legnehezebb kiválasztani. Ne a gyártó, a típus vagy az ár alapján dönts, választd azt, amelyik számodra a legkényelmesebb.
Egy kényelmes futóruha nagymértékben növeli a komfortérzeted a futásaid során. Hideg időben öltözz rétegesen – ha kissé fázol az első néhány percben akkor öltöztél jól fel, kis idő elteltével teljesen komfortos lesz a hőérzeted. A sapka és kesztyű alapfelszerelés ilyenkor. A hideg nem lehet kifogás, télen is lehet bármelyik nap futni, csak az időjárásnak megfelelően kell felöltözni.
Nyáron a nagy melegben pedig öltözz lazán. Futósapka és a napszemüveg hasznos lehet ilyenkor.
Ma már nagyon sok elektronikai eszköz segíthet a futásban (óra, telefon, mp3 lejátszó). Ezektől se jobb, se rosszabb futó nem leszel, a lényeg az elvégzett munka. Használd azokat, amelyek élményt adnak az edzéseidhez.

6.) Nyújtás

Ez az, amit a futók kevésbé szoktak csinálni, pedig nagyon fontos lenne. Edzés után néhány percet rá kell szánni a nyújtásra, mivel nagymértékben segít a sérülések megelőzésében.

 

7.) A cél

A futás mellett bármilyen más mozgás további pozitívum, de ne feledd, hogy mindig az legyen a hangsúlyos, amiben fejlődni szeretnél. Ha jobb futó akarsz lenni, akkor ahhoz futni kell. Ez a szép az amatőr sportban: csak annyit tudsz kivenni belőle amennyit beletettél.
Mindig lesz gyorsabb futó nálad, ez nem is kérdés. Az igazi ellenfeled a tegnapi önmagad legyen. Ha ma kicsivel jobb vagy, mint a múltban voltál már te vagy a győztes!

 

Amennyiben a futáshoz minőségi és kényelmes sportruházatra van szükséged, akkor böngéssz egyedi női és férfi termékeink között!

Keresés